Csontozó munkás Szakmai és vizsgakövetelménye

A 16. sorszámú Csontozó munkás megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 21 541 01
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Csontozó munkás
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 240-360

2. EGYÉB ADATOK

2.1. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: befejezett iskolai előképzettséget nem igényel
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: –
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 20%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 80%
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –

3. PÁLYATÜKÖR

3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök, foglalkozások

ABC
3.1.1.FEOR számaFEOR megnevezéseA részszakképesítéssel betölthető munkakörök
3.1.2.7111-13Bolti hentesCsontozó
3.1.3.7111-22Bolti hentesHúsaprító
3.1.4.7111-23Bolti hentesHúselőkészítő
3.1.5.7111-26Bolti hentesHúsosztályozó
3.1.6.7111-28Bolti hentesHúsvizsgáló
3.1.7.7111-29Bolti hentesHússzeletelő
3.1.8.7111-30Bolti hentesKézi csontozó (húsipari)
3.1.9.7111-38Bolti hentesSertéscsontozó

3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
Fél testeket, negyedtesteket testtájakra darabol, húsrészeket csontoz, formáz, kivág a megrendelő igénye szerint.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:

  • átvenni a munkaterületet,
  • felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket,
  • betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat,
  • testtáji darabolást végezni, testet húsrészekre bontani,
  • húsrészeket formázni, csontozni,
  • anyagokat átvenni, raktározni,
  • adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni,
  • eszközöket használni, gépeket kezelni,
  • betartani a tevékenységre vonatkozó technológiai előírásokat.

3.3. Kapcsolódó szakképesítések

ABC
3.3.1.A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
3.3.2.azonosító számamegnevezésea kapcsolódás módja
3.3.3.34 541 03Húsipari termékgyártószakképesítés

4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

AB
4.1.A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
4.2.azonosító számamegnevezése
4.3.10891-16Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
4.4.10928-16Darabolás, csontozás

5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK

5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei: Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.   5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:

ABC
5.2.1.A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak
5.2.2.azonosító számamegnevezésea modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
5.2.3.10891-16Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosításírásbeli
5.2.4.10928-16Darabolás, csontozásgyakorlati, szóbeli

Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Darabolás, csontozás
A vizsgafeladat ismertetése: Elvégzi a vágóállat testtáji darabolását, húsrészekre bontását, csontozását, osztályozását.
A vizsgafeladat időtartama: 90 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 100%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:   A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ weblapon érhetők el a Vizsgák menüpont alatt.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –

6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK

 A
6.1.A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
6.2.Daraboló, csontozó kéziszerszámok
6.3.Egyéni és csoportos munkavédelmi eszközök, berendezések
6.4.Mérőeszközök, digitális mérleg, maghőmérő, hőmérők
6.5.Környezetvédelmi eszközök, berendezések
6.6.Anyagmozgató gépek, eszközök

7. EGYEBEK